NEN, ISO, LEED en BREEAM toegelicht: De sleutel tot ultiem gebouwbeheer.

In de wereld van gebouwbeheer is het essentieel om te voldoen aan de juiste certificeringen. Deze zorgen niet alleen voor veiligheid en efficiëntie, maar ook voor duurzaamheid en naleving van wet- en regelgeving. Deze blogpost biedt een overzicht van de belangrijkste certificeringen in gebouwbeheer, legt uit waarom ze van belang zijn en hoe je kunt profiteren van een deskundige aanpak om aan deze normen te voldoen.

Certificeringen volgens NEN normenCertificeringen volgens ISO normenLEED-certificeringenBREEAM-certificeringen

Certificeringen volgens NEN normen

NEN (Nederlands Normalisatie-instituut) is het nationale normalisatie-instituut van Nederland. NEN ontwikkelt en publiceert normen en richtlijnen op verschillende gebieden, waaronder bouw, elektrotechniek en veiligheid. Deze normen zorgen voor uniformiteit en verhogen de kwaliteit en veiligheid van producten, diensten en processen.

NEN 1010 – Elektrische laagspanningsinstallaties in gebouwen

De NEN1010 is het regelement voor de aanleg van nieuwe installaties. Het beschrijft hoe nieuwe installaties het beste kunnen worden gebouwd. Deze norm behandelt de veiligheidseisen voor in elektrische laagspanningsinstallaties in gebouwen. Het doel is om de kans op brand en elektrische schokken te minimaliseren. Deze norm is van toepassing op elektrische installaties en elektrische arbeidsmiddelen met een nominale spanning van ten hoogste 1000 V wisselspanning en 1500 V gelijkspanning.

NEN 1087 – Ventilatie van gebouwen – Bepalingsmethoden voor nieuwbouw

Geeft bepalingsmethoden voor gebouwen voor: a) de nominale ventilatiecapaciteit van een voorziening voor luchtverversing (voorziening voor de toevoer van verse lucht en de afvoer van binnenlucht) en van een spuivoorziening; b) de inrichting van een voorziening voor luchtverversing, betrekking hebbende op het thermisch comfort, de richting van de luchtstroming, de regelbaarheid en de plaats van een toevoeropening voor de toevoer van buitenlucht en een afvoeropening voor de afvoer van binnenlucht. Deze norm is bedoeld te worden toegepast bij nieuwbouw van gebouwen.

NEN 1414 – Symbolen voor veiligheidsvoorzieningen op tekeningen en kaarten

NEN 1414 specificeert de symbolen die moeten worden gebruikt voor veiligheidsvoorzieningen op ontruimingsplattegronden en bereikbaarheidskaarten. Dit zorgt voor duidelijkheid en uniformiteit.

NEN 1594 – Droge blusleidingen

Deze norm geeft de prestatie-eisen voor droge blusleidingen. Deze norm is bedoeld te worden toegepast op droge blusleidingen ten behoeve van gebouwen niet hoger dan 70 meter.

NEN 2535 nl – Brandveiligheid van gebouwen – Brandmeldinstallaties – Systeem- en kwaliteitseisen en projectierichtlijnen

NEN 2535 geeft regels voor een veilige bedrijfsvoering van brandmeldinstallaties, met betrekking tot het ontwerp, de uitvoering, de compatibiliteit en de kwaliteit van deze installaties. Deze norm verwijst hiertoe naar verschillende delen uit de NEN-EN 54-reeks en andere relevante normen.

NEN 2555 – Brandveiligheid van gebouwen – Rookmelders voor woonfunctie

NEN 2555 geeft eisen voor een veilige bedrijfsvoering van rookmelders met een vaste gevoeligheid, met betrekking tot hun toepassing in ruimten met een woonfunctie. Deze norm waarborgt dat de rookmelders, door middel van een ingebouwde akoestische signaalgever, personen in deze ruimten waarschuwen voor rookontwikkeling als gevolg van brand.

NEN 2767 – Conditiemeting van gebouwen, terreinen en installaties

NEN 2767 biedt een gestandaardiseerde methode voor het beoordelen van de technische staat van gebouwen, terreinen en installaties. Dit helpt om onderhoudsbehoeften te identificeren en te prioriteren, wat leidt tot efficiënter beheer van gebouwen.

NEN 3140 – Bedrijfsvoering van elektrische installaties – Laagspanning

NEN 3140 richt zich op de veilige bedrijfsvoering van bestaande elektrische laagspanningsinstallaties en geeft richtlijnen voor inspectie, onderhoud en het veilig werken aan elektrische installaties.

NEN 3840 – Bedrijfsvoering van elektrische installaties – Hoogspanning

NEN 3840 is specifiek gericht op de veilige bedrijfsvoering van hoogspanningsinstallaties. Deze norm geeft eisen voor een veilige bedrijfsvoering van elektrische installaties en elektrische arbeidsmiddelen, met betrekking tot onderhoud, gebruik, inspectie en beheer van deze installaties en arbeidsmiddelen, alsook voor werkzaamheden aan, met of nabij elektrische installaties en elektrische arbeidsmiddelen. Deze norm is van toepassing op elektrische installaties en elektrische arbeidsmiddelen met een nominale spanning hoger dan 1 000 V wisselspanning of 1 500 V gelijkspanning.

NEN 6700 – Constructieve veiligheid van bouwconstructies

Deze norm geeft eisen voor de constructieve veiligheid van bouwconstructies. Het richt zich op het ontwerp, de uitvoering en het onderhoud van constructies om de veiligheid en stabiliteit te garanderen.

NEN 7250 – Zonne-energiesystemen – Integratie in daken en gevels – Bouwkundige aspecten

NEN 7250 geeft prestatie-eisen en (verwijzingen naar) beproevingsmethoden voor de bouwkundige aspecten van zonne-energiesystemen als geïntegreerd onderdeel van, of als los element op, dak- en gevelconstructies van gebouwen.

NEN 8112 – Bedrijfsnoodorganisatie en bedrijfshulpverlening (BHV)

Deze norm geeft richtlijnen voor het opzetten van een bedrijfsnoodorganisatie en de uitvoering van bedrijfshulpverlening. Het richt zich op het voorbereiden van organisaties op noodsituaties en het minimaliseren van de impact daarvan.

NEN ISO 9001 – Kwaliteitsmanagementsystemen

NEN-ISO 9001 is een internationale norm voor kwaliteitsmanagementsystemen. Het helpt organisaties om processen te verbeteren, klanttevredenheid te verhogen en consistentie in de dienstverlening te waarborgen.

NEN-EN 50172 – Noodverlichtingssystemen voor vluchtwegen

NEN-EN 50172 geeft eisen voor een veilige bedrijfsvoering van noodverlichtingssystemen voor vluchtwegen, met betrekking tot het onderhoud, de controle, en het bijhouden van een logboek, waaronder de maandelijkse en jaarlijkse controles.

EPBD – Eisen energieprestatie van gebouwen

De EPBD is de Europese richtlijn die bedoeld is om het energiegebruik van gebouwen terug te dringen. Het Energielabel voor gebouwen is bijvoorbeeld op deze richtlijn gebaseerd. De recente herziening was onder meer nodig om de EPBD aan te laten sluiten bij de nieuwe Europese doelstelling van 55% CO2-reductie in 2030. EPBD IV is de nieuwste Europese richtlijn, gericht op het verbeteren van de energieprestatie van gebouwen en volgt de EPBD III op. Deze vernieuwde versie stelt scherpere eisen aan de klimaatregeling in de woningbouw, die ook zullen gelden in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl; voorheen Bouwbesluit)

 

Alles over compliance in één overzicht

Certificeringen volgens ISO normen

ISO (International Organization for Standardization) is een onafhankelijke, internationale organisatie die normen ontwikkelt en publiceert om producten, diensten en systemen te verbeteren. ISO-normen zorgen voor efficiëntie, veiligheid en duurzaamheid in verschillende sectoren.

ISO 14001 – Milieumanagementsystemen

ISO 14001 biedt een kader voor milieumanagementsystemen en helpt organisaties bij het verbeteren van hun milieuprestaties door het efficiënter gebruik van hulpbronnen en het verminderen van afval.

ISO 19001 – Managementsystemen voor kwaliteitsmanagement

ISO 19001 richt zich op het verbeteren van de kwaliteitsmanagementsystemen binnen organisaties. Het helpt om processen te stroomlijnen, klanttevredenheid te verhogen en de operationele efficiëntie te verbeteren.

ISO 19650 – BIM voor informatiebeheer over de hele levenscyclus van een gebouw

ISO 19650 richt zich op Building Information Modeling (BIM) en biedt een kader voor het beheren van informatie over de hele levenscyclus van een gebouw. Dit helpt bij het verbeteren van samenwerking en efficiëntie in bouwprojecten.

ISO 22301 – Business Continuity Management System (BCMS)

ISO 22301 richt zich op business continuity management en helpt organisaties om te reageren op incidenten die de bedrijfsvoering kunnen verstoren.

ISO 45001 – Gezondheids- en veiligheidsmanagementsystemen

ISO 45001 biedt een kader voor een managementsysteem voor gezondheid en veiligheid op het werk (OH&S). Het helpt organisaties om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren door ongevallen en gezondheidsproblemen te voorkomen.

ISO 50001 – Energiebeheersystemen

ISO 50001 richt zich op het verbeteren van energieprestaties door middel van een systematische aanpak. Dit omvat het vaststellen van energiebeleid, doelen, actieplannen en het monitoren van voortgang.

LEED-certificeringen

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) is een wereldwijd erkend certificeringssysteem voor duurzame gebouwen en gemeenschappen, ontwikkeld door de U.S. Green Building Council (USGBC). LEED beoordeelt de milieu-impact en duurzaamheid van gebouwen op basis van verschillende criteria.

LEED BD+C (Building Design and Construction)

LEED BD+C-certificering is bedoeld voor nieuwe gebouwen en grote renovaties. Het richt zich op de ontwerpfase en de constructie van gebouwen, met criteria voor energie-efficiëntie, waterbeheer en binnenmilieu.

LEED O+M (Operations and Maintenance)

LEED O+M-certificering richt zich op bestaande gebouwen en hun operationele prestaties. Het omvat criteria voor dagelijks beheer en onderhoud om de duurzaamheid en efficiëntie te verbeteren.

BREEAM-certificeringen

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) is een internationaal erkend duurzaamheidskeurmerk voor de gebouwde omgeving. BREEAM beoordeelt de milieu-impact van gebouwen op basis van verschillende criteria en kent scores toe die resulteren in een certificaat.

BREEAM In-Use

BREEAM In-Use is ontworpen voor bestaande gebouwen en biedt een methode om de prestaties van bestaande gebouwen te meten en te verbeteren.

BREEAM New Construction

BREEAM New Construction is bedoeld voor nieuwe gebouwen en richt zich op het ontwerpen en bouwen van duurzame gebouwen.

BREEAM Refurbishment and Fit-Out

Deze certificering richt zich op het verduurzamen van renovatie- en herinrichtingsprojecten.

Afsluiting

Het naleven van certificeringen zoals NEN, ISO, LEED en BREEAM is cruciaal voor het waarborgen van veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid in gebouwbeheer. Het implementeren van deze normen kan complex zijn, maar biedt aanzienlijke voordelen op het gebied van kostenbesparing, milieuvriendelijkheid en operationele excellentie. Melford kan je ondersteunen om Compliance te implementeren, beheren en invulling te geven aan de operatie. Neem een kijkje op de Compliance pagina voor meer informatie. 

Direct certificering advies

Deel deze blog-post

Gerelateerde berichten

Gratis e-book vol met tips

Guide to compliance

Ontdek in dit e-book alles compliance en het voldoen aan normen en wet- en regelgeving. Op naar een compliant en veilig gebouw voor jouw eindgebruikers.