Dit infoblad heeft betrekking op vast opgestelde (noodstroom)aggregaten.
Een (noodstroom)aggregaat is een combinatie van motor met een generator. Meestal wordt gebruik gemaakt van dieselmotoren, sporadisch worden andere brandstofmotoren toegepast (bijv. gas, benzine of waterstof).
Door een brandstofmotor aangedreven generator wordt elektriciteit opgewekt. Het is bedoeld als elektriciteitsvoorziening bij onderbreking van het reguliere elektriciteitsnet of om elektriciteit te bieden daar waar geen aansluiting op de reguliere voorziening mogelijk is.
(Noodstroom)aggregaten worden ook als dynamische no-break toegepast. In grote lijnen is de configuratie van het energie opwekkende deel gelijk aan een conventioneel noodstroomaggregaat.
Een andere toepassing van aggregaten is peak shaven (pieken scheren). Deze toepassing is bedoeld om pieken aan het interne- of externe elektriciteitsnetwerk op te vangen omwille van economische- of infrastructurele redenen.
Noodstroomaggregaten worden qua emissie-eisen gezien als stookinstallatie. Deze emissie-eisen zijn per 1 januari 2016 veranderd en worden gedefinieerd in het Activiteitenbesluit.
Per 20 december 2018 is de CO-meting verplicht voor nieuwe NSA’s . Voor bestaande installaties geldt een overgangsregeling: voor installaties vanaf 5 MWth geldt de verplichting vanaf 2025, voor installaties van 1 tot 5 MWth vanaf 2029.
Inspectie van de aggregaten gebeurt aan de hand van de SCIOS Certificatieregeling en ze worden ingedeeld onder scope 4: verbrandingsmotoren en –turbines.
Voor installaties met een vloeibare brandstof van 20 kW tot en met 100 kW geldt dat ze elke vier jaar geïnspecteerd moeten worden; boven de 100 kW geldt een termijn van twee jaar.
Bij oplevering van een nieuwe installatie of bij het ontbreken van een EBI rapport moet een Eerste Bijzondere Inspectie (EBI) worden uitgevoerd. Bij goedkeuring wordt een verklaring van ingebruikname afgegeven. Vervolgens dient, conform de geldende termijn, de Periodieke Inspectie (PI) te worden uitgevoerd. Bij goedkeuring wordt een verklaring van inspectie afgegeven.
Sinds 1 januari 2016 moeten nieuwe installaties binnen zes weken na ingebruikname worden gekeurd. Voor installaties die vóór deze datum in gebruik waren, geldt de termijn van zes weken niet. Voor deze installaties moet de eerste keuring binnen de geldende keuringsfrequentie worden uitgevoerd (vanaf datum ingebruikname).
Wordt een aggregaat toegepast als noodvoorziening bij calamiteiten, dan zal een actueel logboek voorhanden moeten zijn vanuit de zorgplicht. Ook zal aantoonbaar en regelmatig onderhoud moeten worden uitgevoerd en zal de installatie geregeld getest moeten worden.
Voor medisch gebruikte ruimten gelden aanvullende eisen met betrekking tot o.a. maximale aanlooptijd en wijze en frequentie van beproeven van de installatie. Deze zijn internationaal vastgelegd in de IEC 60364-7-710.
Aan de opstelling van een (noodstroom)aggregaat worden onderstaande eisen gesteld:
SCIOS keuring van noodstroomaggregaten is verplicht en afhankelijk van het vermogen ingedeeld in een tweetal keuringsfrequenties: aggregaten met een vermogen van 20 – 100kW dienen één maal per vier jaar gekeurd te worden. Indien het vermogen >100kW betreft, dan dient deze één maal per twee jaar gekeurd te worden.
Indien een noodstroomaggregaat tevens gebruikt wordt voor het opwekken van elektriciteit in niet noodsituaties zoals ten behoeve van peakshaving, eilanddraaien en commerciële opwekking van stroom, dan dient deze vanaf 20kW – 100kW eveneens één maal per vier jaar gekeurd te worden en indien >100kW één maal per twee jaar. Dit dient dan volgens SCIOS Scope 6 uitgevoerd te worden. Daarbij is deze aanvullende verplichting afhankelijk van de draaiuren, zoals hieronder weergegeven en nogmaals duidelijk op een rij gezet.
{fss:Media.GetAsset(“NOODSTROOMTABEL1″,”display=centered”)}
Tot slot dient niet vergeten te worden dat ook de brandstofleiding van een externe brandstofvoorziening cf. Scope 7c gekeurd dient te worden volgend dezelfde keuringsfrequentie als het noodstroomaggregaat zelf. Het geheel wordt daarmee als volgt:
{fss:Media.GetAsset(“NOODSTROOMTABEL2″,”display=centered”)}
De SCIOS scopes waarbinnen de aggregaten vallen zijn:
Scope 4: Keuring dieselaggregaten
Scope 6: Emissie eisen en meetverplichting; indien toegepast voor peakshaving of opwekking elektriciteit
Scope 7c: Olieopslagtanks en transportleidingen
Adviezen en constateringen uit onderhouds- en inspectierapporten dienen inhoudelijk beoordeeld en, waar nodig, opgevolgd te worden.
© Melford B.V. 2022