Warmte koude opslag is het opslaan van warmte (of koude) in de grond.
In de winter wordt koude energie de grond ingepompt en warmte onttrokken. In de zomer wordt warme energie de grond ingepompt en koude onttrokken.
Er zijn twee verschillende systemen.
Een gesloten systeem werkt zonder grondwater op te nemen. De leidingen in de grond zijn gesloten en maken gebruik van de warmte van de aarde. Binnen het gesloten systeem wordt gebruik gemaakt van koelmiddelen.
Een open systeem gebruikt meerdere grondwaterpakketten (aquifers). Bij dit systeem wordt het grondwater onttrokken uit de bodem. De warmte uit het grondwater wordt gebruikt.
Het infoblad richt zich specifiek op de WKO.
Zoals hierboven in de voorschriften reeds vermeld, kan het voor komen dat u een vergunning nodig heeft om een gesloten WKO systeem aan te leggen. Er zijn in Nederland reeds veel van dergelijke systemen aanwezig. De eigenaar ervan is verplicht om de aanwezigheid te melden via Omgevingsloket. Indien een systeem tot 70kW komt te liggen in een interferentiegebied, is er tevens een vergunning noodzakelijk. Een interferentiegebied is een door de Gemeente aanwezen gebied, waarbinnen reeds veel van dergelijke systemen aanwezig zijn en te weinig afstand tussen de systemen kan leiden tot interferentie van de effectiviteit en efficiëntie van de verschillende systemen. Daarmee stijgt eveneens het energieverbruik en dat is een ongewenst effect. Het is dus niet alleen van belang vanuit de verplichtingen, maar ook om in grip te houden dat systemen aangelegd en in bedrijf gehouden kunnen worden zoals dat bedoeld is.
© Melford B.V. 2022